Майстори на жп моделизма се събраха във Велико Търново


В събота във В. Търново се проведе първата национална среща на железопътните моделисти, организирана от сдружение “Клуб на железопътния моделизъм в България”. Около 100 човека от цялата страна се събраха на Ксилифор. Тук бяха посланикът на Италия в България Стефано Бенацо, Алесандро Буонопане, съдружник в италианската фирма “АКМЕ” ООД, направила първия локомотив по заявка на частен български железопътен превозвач с рекламна цел и още един по желание на сдружението. Изслушани бяха лекции за тестопътните железници в България. Бяха представени световните стандарти на жп моделизъм.


Чува се свирка на локомотив, влакът спира на гарата, после потегля отново, минава през тунели, по жп мост, край дървета, шосета, поздравява сватбарите до селската църква. Всичко това - на макет, сглобен от членовете на сдружение “Клуб на железопътния моделизъм в България”. Няколко часа бяха нужни, за да се подреди всичко и да тръгнат влаковите композиции по релсите. “Работата е пипкава, иска много време”, обясняват моделистите. 
Един от тях е Емил Чаушев от София. Той се запалил отрано по тези макети, когато получил влакче за подарък. Сега вече има свой макет, по който работил от една година. На него освен релси и влакове има тунели, китни къщички с градинки и спрени до тях автомобили, спусната бариера, край която чакат тирове. “Ако трябва човек сам да гради целия ландшафт, отнема доста време, може и година - обяснява Емил Чаушев. - Дизайнът си е мой, една седмица го подреждам. Мащабът е един от ситните и всичко по него се работи с пинсети. Това е голяма занимавка. Прави ли се макетът бавно, тогава става по-красив”.
Ясен Герасимов повече от 30 години се занимава с железопътен моделизъм и вече има 100 локомотива и 500 вагона, къщички, гарички, тунелчета. В началото било игра. Впоследствие се появява необходимостта от създаването на един нов свят. На истинската гара вагоните са мръсни, с олющена боя, ръждясали, с графити. Тук те са в идеален вид, каквито излизат от фабриката, боядисани, чисти, хубави. “Това е моята нужда за заниманието с моделизъм - пресъздаването на света в един идеализиран вид”, казва Ясен Герасимов. За хобито си той намира време през нощта и почивните дни, за да има средства, се лишава от много други неща. 
Димитър Вълков е единственият член на сдружението от Велико Търново. Той проявява от малък интерес към миниатюрните вагончета. Сериозно обаче се запалва през 2001 г., като студент, когато попада на информация за моделите. От 2006 г. прави макет, вече е сглобил релсите, влакчето е в движение. Все още обаче няма ландшафт, инфраструктура.
“Целта на нашата среща е да поговорим за хобито си, да го популяризираме”, каза Марио Гиргинов, председател на сдружение “Клуб на железопътния моделизъм в България”. Неговите членове са с различни професии - музиканти, частни фирми, държавни служители, дори хора без образование. В България любителите на този тип хоби са 2-3 хил. Малко са обаче организираните. Това е хоби, което сега излиза от анонимност, свързано е с определен тип мислене, средства. “В чужбина то е развито повече”, добавя Марио Гиргинов. Там хората са с по-добри доходи и могат да си го позволят, защото това е скъпо занимание. Но заеме ли се веднъж човек, не се отказва. На хобистите това коства свободното им време, пари, но и носи интересни срещи. Хобито развива творчество, технологично мислене, обща култура. Моделистите искат да създадат света в по-малък мащаб, едно към едно. Колкото е по-детайлно, колкото по-близо до действителността са макетите, толкова са по-красиви. Голяма част от моделистите са любители на БДЖ и правят реплики на локомотиви, които се движат по нашите жп линии. “Смаляваме големия свят и го правим хубав и любим за игра”, обяснява Марио Гиргинов. 
У нас няма много магазини, в които да се продават различните елементи за такъв макет, защото това хоби все още не е много развито. Моделистите пазаруват най-вече от интернет. Понякога преправят моделите, слагат на локомотивите и вагоните български емблеми. С дигитално управление правят така, че локомотивите да свирят. 
Германия е една от страните, известни с железопътния моделизъм и с макетите си. Там за целта има специална площ от 15 дка, има такава площ от 15 дка. Изграждането й струва 70-80 млн. евро и непрекъснато се наливат допълнителни средства, разказа Марио Гиргинов. 
През 80-те години Тодор Живков поръчва на фирма да изработи миниатюрни линии, локомотиви, вагони, които да бъдат монтирани в транспортното училище, за да се обучават на тях курсистите. През онези години цялата тази техника излязла 2,5 млн. германски марки.

Милка ДЕНЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

линк към статията: http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsDetailsPage&id=17974